Zgodba o participatornem proračunu, 2. del

Avg 9, 2017

Participatorni proračun: iz Maribora do Komna kar štiri leta

Ovir je bilo veliko. In lahko bi se tako zapletlo kot v Mariboru, Novi Gorici, Ajdovščini in drugod, kjer so župani hoteli prebivalcem dati več besede pri porabi občinskega denarja, pa jim to nato ni uspelo. V občini Komen so z inovativnim pristopom in zagnanostjo zmogli. Zadovoljstvo občanov, ki so ga s participatornim proračunom* dosegli, pa je dokaz, da se je trud zagotovo izplačal. Kako je občini z le devetim zaposlenimi sploh uspelo, kar drugim večjim ni?


Foto: Župan občine Komen Marko Bandelli (stranka Zavezništvo) ponosno in z navdušenjem razlaga, kako so se projekti, izvedeni v okviru participatornega proračuna, lepo porazdelili po vsej občini.

Da je bil v občini Komen izveden participatorni proračun, so se najprej morali zgoditi protesti. Pa ne v Komnu, ampak na povsem drugem koncu Slovenije – v Mariboru.

Ena izmed zahtev vstajnikov je bila takrat uveljavitev večje stopnje demokracije, eden izmed odmevnejših predlogov, kako to doseči, pa uvedba participatornega proračuna. Protestniki so zahtevali, naj o porabi deleža proračuna občin s predlogi in glasovanjem o teh predlogih neposredno odločajo občani.

Ideja takšnega razdeljevanja občinskih sredstev je od Maribora do Komna potovala kar štiri leta. Župan Komna Marko Bandelli pravi, da je zanjo slišal od mariborskega kolega v stranki Zavezništvo Slavka Štermana in še ene navdušenke nad participatornim proračunom, svetnice Zavezništva v občini Piran Tatjane Voj. V proračunu občine Komen je nato za leti 2017 in 2018 za ta namen rezerviral 120.000 evrov. Treba je bilo le še predlagati in izbrati projekte, kar se je zgodilo že jeseni 2016, prvih 11 projektov pa bo izvedenih tja do novembra letos.

Foto: Tako je pred pričetkom obnove izgledalo “parkirišče” ob cerkvici Sv. Križa v Ivanjem gradu. Vaščani so pogrešali pravo in večje parkirišče predvsem zato, da imajo zdaj kolesarji kje pustiti avtomobile, s katerimi se pripeljejo v idilo Krasa. Doslej so svoje jeklene konjičke pustili, kjer je bil pač prostor. Vir: Google Earth

»Pri participatornem proračunu mi je najbolj všeč to, da k sodelovanju pritegne ljudi, ki prej niso imeli možnosti ali niso hoteli sodelovati,« pravi Bandelli, sicer uspešen podjetnik. »Občani tako bolje živijo v lastnem kraju, saj sami lahko predlagajo, kaj je treba izboljšati.«

Iz glavarin, ki jih vaškim skupnostim prispeva občina Komen, se zdaj krijejo tiste najbolj osnovne dejavnosti vasi, kot so čiščenje površin, košnja travnikov in urejanje grobov pred pomembnejšimi prazniki. Denar iz participatornega proračuna pa gre za infrastrukturne projekte, ki terjajo več sredstev.

»Pariticipatorni proračun se je izkazal za izjemen instrument neposredne demokracije. Vedno smo poslušali občane, kaj si želijo, sedaj pa o teh željah lahko glasujemo in jih spravimo v življenje. Na občini smo bili vsi prav navdušeni nad sodelovanjem krajanov,« dodaja župan, ki bo participatorni proračun obdržal tudi še v letu 2019, če bo takrat še vodil občino.

Foto: In takole je parkirišče ob cerkvici Sv. Križa videti danes, potem ko so prebivalci Ivanjega grada soobčane uspeli prepričati, da si njihov projekt zasluži sredstva iz participatornega proračuna občine Komen.
*Kaj je participatorni proračun občine
»Participare« v latinščini pomeni »sodelovati«, tudi »biti udeležen pri nečem«. Pri določanju porabe proračunskih sredstev občine ima običajno glavno besedo župan ali županja. A se župani lahko odločijo tudi, da bodo razdeljevanje proračunskega denarja naredili bolj demokratično. Tako se je uveljavil sistem, ki omogoča, da občani neposredno odločajo o porabi določenega dela občinskega proračuna.
Temu sistemu pravimo participatorni proračun, saj pri odločanju o tem, kaj bo financirano, sodelujejo in so udeleženi občani. Ta praksa je ponekod v svetu že uveljavljena in oblasti za to običajno namenjajo okrog 1,5 odstotka proračuna občine ali mesta. V občini Komen so za participatorni proračun namenili kar tri odstotke celotnega proračuna občine. V letu 2017 in 2018 bo za projekte, ki so jih predlagali in izglasovali občani, tako skupno namenjenih približno 120 tisoč evrov. Veliko idej občanov je že bilo izvedenih, nekaj jih še dokončujejo. So prva in edina občina v Sloveniji, ki ji je participatorni proračun izvesti v praksi. V stranki Zavezništvo, ki jo vodi Alenka Bratušek, menimo, da bi participatorni proračun morale uvesti vse občine. Zakaj? Odgovori v spodnjem kratkem videoposnetku.

 

Prebrali ste drugega od štirih delov zgodbe o uspešni uvedbi in izvedbi participatornega proračuna v občini Komen. Prvi del je objavljen na povezavi www.zaveznistvo.si/participatorni-proracun-1/.
Sledite nam na Facebooku in Twitterju in bodite obveščeni o objavi preostalih delov dobre zgodbe s Krasa.

Si želite takoj zdaj prebrati celotno? Pišite nam na mediji@zaveznistvo.si.

Naročite se na e-novice.

Prosim izpolnite spodnje podatke, hvala.

Uspešno ste se prijavili. Hvala