Zgodba o participatornem proračunu, 1. del

Avg 2, 2017

Participatorni proračun: doslej izveden v samo eni občini

Ovir je bilo veliko. In lahko bi se tako zapletlo kot v Mariboru, Novi Gorici, Ajdovščini in drugod, kjer so župani hoteli prebivalcem dati več besede pri porabi občinskega denarja, pa jim to nato ni uspelo. V občini Komen so z inovativnim pristopom in zagnanostjo zmogli. Zadovoljstvo občanov, ki so ga s participatornim proračunom* dosegli, pa je dokaz, da se je trud zagotovo izplačal. Kako je občini z le devetim zaposlenimi sploh uspelo, kar drugim večjim ni?


Foto: Župan občine Komen Marko Bandelli (stranka Zavezništvo) ponosno in z entuziazmom razlaga, kako so se projekti, izvedeni v okviru participatornega proračuna, lepo porazdelili po vsej občini.

Občino Komen sestavlja kar 35 vasi, ki tvorijo 20 vaških skupnosti. Vsaka skupnost ima svoje potrebe in želje, a vsi prebivalci tudi eno skupno – živeti hočejo v urejenem okolju.

»Industrije je na Krasu izjemno malo, zato je turizem izjemno pomembna panoga,« pravi Dušan Rebula, predsednik vaške skupnosti Brestovica. »Ko se pri nas ustavljajo obiskovalci z vsega sveta, pa tudi domači, ki se pripeljejo na kolesih, je prav, da jih sprejmemo v “pometeni hiši”.« Urejenost bivalnega okolja je seveda pomembna tudi za dobro počutje samih Kraševcev, tistih, ki na rdeči zemlji niso samo na obisku.

Foto: Tako je pred pričetkom obnove izgledalo vaško središče v Brestovici pri Komnu. Kjer je nekoč stala bencinska črpalka, bo kmalu prostor za različne prireditve. Vir: Google Earth

Urejanje okolice seveda stane, vaške skupnosti pa niti za razmeroma majhne infrastrukturne projekte doslej niso imele dovolj denarja. Za vsakega prebivalca vasi je sicer od občine Komen vsaka prejemala določen znesek, ki ga je lahko porabila po lastni presoji (glavarino), a je bilo teh sredstev vedno premalo, da bi vaščani lahko znatno uredili vasi.

Z uvedbo participatornega proračuna, ki si ga je zamislil župan občine Komen in član izvršnega odbora stranke Zavezništvo Marko Bandelli, se je to spremenilo. »Prej smo imeli denar za manjše posege, zdaj pa smo končno lahko prenovili vaško jedro,« pravi Rebula. In enako tudi druge vasi: zgradile so nujno potrebna parkirišča, uredile igrišča, ekološke otoke in podobno. Prebivalci občine so zdaj veliko bolj zadovoljni, pravi Bandelli. Ne samo, da so predlagali, kaj si želijo, želje so se jim tudi uresničile.

Foto: In takole Brestovica postopoma dobiva podobo, kot so si jo želeli vaščani. Ko smo si z županom Bandellijem ogledovali napredek, so delavci ravno zaključili z asfaltiranjem dela, kjer bo po novem avtobusno postajališče. Med drugim bodo postavili še kamnite tribune in tako iz zapuščenega območja ustvarili prijeten kraj za druženje.
*Kaj je participatorni proračun občine
»Participare« v latinščini pomeni »sodelovati«, tudi »biti udeležen pri nečem«. Pri določanju porabe proračunskih sredstev občine ima običajno glavno besedo župan ali županja. A se župani lahko odločijo tudi, da bodo razdeljevanje proračunskega denarja naredili bolj demokratično. Tako se je uveljavil sistem, ki omogoča, da občani neposredno odločajo o porabi določenega dela občinskega proračuna.
Temu sistemu pravimo participatorni proračun, saj pri odločanju o tem, kaj bo financirano, sodelujejo in so udeleženi občani. Ta praksa je ponekod v svetu že uveljavljena in oblasti za to običajno namenjajo okrog 1,5 odstotka proračuna občine ali mesta. V občini Komen so za participatorni proračun namenili kar tri odstotke celotnega proračuna občine. V letu 2017 in 2018 bo za projekte, ki so jih predlagali in izglasovali občani, tako skupno namenjenih približno 120 tisoč evrov. Veliko idej občanov je že bilo izvedenih, nekaj jih še dokončujejo. So prva in edina občina v Sloveniji, ki ji je participatorni proračun izvesti v praksi. V stranki Zavezništvo, ki jo vodi Alenka Bratušek, menimo, da bi participatorni proračun morale uvesti vse občine. Zakaj? Odgovori v spodnjem kratkem videoposnetku.

 

Prebrali ste prvega od štirih delov zgodbe o uspešni uvedbi in izvedbi participatornega proračuna v občini Komen. Sledite nam na Facebooku in Twitterju in bodite obveščeni o objavi preostalih delov zgodbe s Krasa.

Si želite takoj zdaj prebrati celotno? Pišite nam na mediji@zaveznistvo.si.

Naročite se na e-novice.

Prosim izpolnite spodnje podatke, hvala.

Uspešno ste se prijavili. Hvala